Usein kysytyt kysymykset

Mihin ette usko? 

Hyvyydenusko ei sisällä uskoa jälleensyntymiseen, uskoa hedelmöitystä edeltävään ihmiselämään tai -elämiin, kuolemanjälkeiseen elämään, sielunvaellukseen, kuolleiden ylösnousemukseen, predestinaatioon eli ennalta määrättyyn kohtaloon, henkiolentojen johdatukseen, nirvanaan, henki- tai jumalolentojen palvonnalla saavutettaviin hyötyihin (kuten varjelus), esoteeriseen tietoon, horoskooppeihin eli tähtien asennon vaikuttamiseen ihmiselämän arkisiin asioihin, taikuuteen eikä täydellisiin ihmisiin. Hyvyydenusko ei myöskään usko poliittisiin ideologioihin. Demokratia ja markkinatalous kuitenkin perustuvat joukkojen viisauteen, minkä vuoksi ne ovat lähtökohtaisesti myönteisiä aatteita, mutta niitä voidaan toteuttaa monilla hyvin erilaisilla tavoilla, minkä vuoksi niihinkin tulee suhtautua kriittisesti.

Miten suhtaudutte meditaatioon?

Hyvyydenusko suhtautuu meditaatioon ja mielentäyteyteen (mindfullness) tieteellisesti: Meditaation säännöllisellä harjoittamisella on tieteellisesti tutkimalla todettu oleva hyviä vaikutuksia yksilön aivojen terveydelle. Meditaatio ei varsinaisesti kuulu hyvyydenuskon oppeihin, mutta usko hyvyyteen ei estä meditaatioharjoituksien tekemistä. Emme usko, että meditaatio oikein harjoitettuna sitoo ihmistä pahojen henkien valtapiiriin eikä puolestaan myöskään ole henkiolentojen ansiota, että meditaatiolla saattaa olla positiivisia vaikutuksia yksilön tasapainoiselle mielenterveydelle. Hyvyydenusko suhtautuu kielteisesti uskonnollisperäisten mantrojen käyttämiseen meditaatioharjoituksissa, koska ne edustavat toista uskontoa ja sen arvomaailmaa. Meditaatio tulee siis olla ajatusten vapaata, rauhallista virtaa, jotta se on turvallinen mietiskelykeino ja auttaa kehittämään keskittymiskykyä ja mielentyyneyttä. Mikäli meditaatioon liitetään mantroja tai hindulaista tai buddhalaista musiikkia, se muuttuu pyrkimykseksi virittäytyä värähtelytaajuuksille, jotka sitovat mieltä hindulaiseen tai buddhalaiseen ajatusmaailmaan.

Miten suhtaudutte joogaan?

Monet jooga-liikkeet ovat hyväksi ihmisen fyysiselle terveydelle ja liikekyvylle. Kuitenkin tälläisiä liikkeitä voidaan tehdä ilman joogaa, niin sanottuna normaalina voimisteluna ja venyttelynä. Rehellisten intialaisten joogagurujen mukaan ei ole olemassa joogaa ilman hinduismia eikä hinduismia ilman joogaa. Tietyt joogan muodot saattavat olla erityisen vaarallisia ihmiselle: Kundaliinijoogan opetetaan näet herättävän kundaliinienergiaa. Sen heräämisen puolestaan kerrotaan aiheuttavan toisinaan vapinaa, erilaisia pakkoliikkeitä, näköhäiriöitä, voimakkaita tunneliikutuksia, lisääntynyttä herkkyyttä valoille ja äänille ja jopa eläimellistä ääntelyä sekä kaatumista. Tämän takia hyvyydenusko suhtautuu hyvin kriittisesti ja jopa kielteisesti joogan harjoittamiseen. Jooga edustaa vierasta uskontoa, joka pyrkii soluttautumaan ihmisten mieliin voimisteluharjoitteiden varjolla.  (Suositus: Kokeile Pilatesta, Method Putkistoa tai Qigongia joogan sijaan)

Voit lähettää kysymyksesi alla olevalla lomakkeella. Pyrimme kohtuullisen ajan kuluessa vastaamaan kysymykseesi tai ohjaamaan sinut nettisivuston siihen kohtaan, josta vastaus löytyy. 

Luo kotisivut ilmaiseksi!