Hyvyyden yhdeksän elämänohjetta


Hyvyydenuskon yhdeksän elämänohjetta tulevat suoraan kirjasta "Hyvyyden tie".
Alla olevat selitykset näihin elämänohjeisiin on laadittu myöhemmin.


1. Pidä hyvyys pyhänä.

Mitä se tarkoittaa? Älä koskaan aliarvioi tai vähättele hyvyyden voimaa. Älä ole laiska harjoittamaan hyvyyttä, vaan pyri aina palvelemaan lähimmäistäsi. Älä vastaa pahaan pahalla. Älä altista itseäsi huumaaville aineille, jotta säilyittäisit aina harkintakykysi kirkkaana. Iloitse siitä, että maailmassa on paljon hyvää ja paljon ihmisiä, jotka tahtovat olla hyviä toisilleen.

2. Älä puhu valheellisesti toisista ihmisistä.

Mitä se tarkoittaa? Älä valehtele. Älä pyri saamaan hyötyä itsellesi tai korottaa itseäsi puhumalla pahaa toisista. Ojenna virheisiin sortuneita asiallisesti, ei toisia nöyryyttäen. Iloitse siitä, että saat ajatella ja puhua kauniisti toisista ihmisistä.

3. Käytä seksuaalisuuttasi vastuullisesti.

Mitä se tarkoittaa? Älä petä puolisoasi. Älä harrasta seksiä ilman ehkäisyä ellet ole sopinut siitä avoimesti puolisosi kanssa ja hyväksynyt ajatuksen lapsesi kasvattamisesta. Älä hyväksikäytä toisia seksuaalisesti. Älä lietso seksuaalisia himojasi esimerkiksi katsomalla pornoa, sillä se saa sinut keskittymään vain fyysisiin nautintoihin. Iloitse seksuaalisuudestasi ja sen tuomista tunteista.

4. Hyväksy levon tarpeesi.

Mitä se tarkoittaa? Lepää riittävästi. Ahkeroitse työssäsi ja käytä riittävästi aikaa lepääksesi, jotta jaksaisit taas palvella muita. Järjestä itsellesi riittävästi aikaa palautua työn rasituksista ja erota se aika aktiivisesta vapaa-ajan vietosta. Etsi apua tarvittaessa. Iloitse siitä, että sinulla on oikeus omaan fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin.

5. Älä ahnehdi omaisuutta, kunniaa, julkisuutta, elämyksiä tai suosiota.

Mitä se tarkoittaa? Ole tyytyväinen siihen, mitä sinulla on. Tee työsi kunnolla ja tyydy siihen kiitokseen ja kunniaan, mitä siitä saat. Onnesi ei ole riippuvainen siitä, miten paljon ja millaista pääomaa sinulla on hallussasi. Iloitse tavaroistasi ja kokemuksista, mutta varo tulemasta niistä riippuvaiseksi, äläkä palvo mitään.

6. Kunnioita isääsi ja äitiäsi sekä kaikkia erilaisten mielipiteiden esittäjiä.

Mitä se tarkoittaa? Kunnioita toisia ihmisiä riippumatta siitä ovatko he samaa mieltä kanssani. Se, että vaikka sinulla olisi oikeamielisempi käsitys jostain asiasta, ei oikeuta sinua kohtelemaan toista ihmistä epäkohteliaasti, vähättelevästi ja halveksivasti. Useammat erilaiset näkemykset ovat yhdessä lähempänä totuutta kuin yksi subjektiivinen näkemys yksin. Kenelläkään ei ole yksinoikeutta totuuteen. Iloitse saamastasi kritiikistä, koska se voi auttaa sinua kehittämään itseäsi.

7. Älä varasta.

Mitä se tarkoittaa? Älä ota toisen omaisuutta itsellesi ilman lupaa, äläkä viettele toisen puolisoa. Älä myöskään varasta toisen aikaa hyväksikäyttämällä toista ihmistä ilman korvausta tai ilman hänen todellista vapaaehtoisuuttaan. Älä vilpillä voita kilpailijaasi. Iloitse reilusta kilpailusta ja siitä mitä sinulla on oman ahkeruutesi ja taitojesi ansiosta.

8. Älä käytä hyvää tarkoitusta oikeutuksena väärille teoillesi.

Mitä se tarkoittaa? Auttaessasi toisia älä ylenkatso äläkä vähättele yhtäkään näistä elämänohjeista ja ajattele suurpiirteisyyden olevan hyväksyttävää, koska päämääräsi ja vilpitön tahtosi on auttaa muita. Älä pidä laiminlyöntejä merkityksettöminä virheinä sen vuoksi, että ne ovat pieniä suureen tavoitteesi ja sen eteen tehtävään työhön nähden. Älä käytä katkeruutta, uskonnollista tai ideologista syytä perustella jonkin ihmisen epäystävällinen tai julma kohtelu. Iloitse siitä, että sinulla on oikeus olla vapaa uskonnollisesta uhkailusta ja painostamisesta.

9. Älä murhaa, älä kiduta, äläkä kiusaa toisia.

Mitä se tarkoittaa? Toisen ihmisen elämän riistäminen on väärin. Samoin toisen tahallinen vahingoittaminen tai toisen henkinen kiusaaminen on väärin. Kohtele toisia niin kuin tahtoisit itseäsi kohdeltavan vastaavassa tilanteessa. Arvosta toisten ihmisten erilaisia lahjakkuuksia äläkä määrittele heitä heidän heikkouksien mukaan. Iloitse siitä, että sinulla on oma persoonallisuutesi, jonka monia ominaisuuksia saat kehittää yhä paremmiksi.

Luo kotisivut ilmaiseksi!